Foto: TT

Fildelare riskerar skadestånd på flera miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har flera svenskar åtalats och dömts till stora skadestånd på grund av illegal fildelning. Nu verkar det som att jakten på nätpiraterna börjar ge resultat.

– Vi ser ett trendbrott. Fram tills nu har vi sett en enorm ökning av fildelning, men den ser vi inte längre, säger Henrik Pontén på Rättighetsalliansen.

Rättighetsalliansen företräder filmbolagen och andra kreatörer och samlar in digitala bevis mot fildelarna och anmäler sedan brotten till polisen.

”De flesta anmälningarna leder till åtal”

Henrik Pontén på Rättighetsalliansen

– Vi informerar inte om hur många anmälningar vi gör, men det blir allt fler. Polisen blir allt duktigare på att utreda dessa ärenden och nu leder de flesta anmälningar till åtal, säger han.

Under tisdagen hölls rättegången mot 32-årige Emil Gherghel som står åtalad för att ha ägnat sig åt fildelning. Åtalet gäller uppladdning av 28 upphovsrättsskyddade filmer på en fildelningssajt och åklagaren yrkar på dagsböter och villkorlig dom.

Skadestånd i miljonbelopp

Men den som döms för fildelning bör sedan också räkna med stora skadeståndskrav från filmbolagen.

– Det rör sig alltid om miljonbelopp per film. Man räknar på olika saker, bland annat på vad en licens för att sprida filmen lagligt kostar, säger Henrik Pontén.

4,3 miljoner för en film

Trots att de flesta åtal rör flera delade filmer, ibland tusentals, räknas skadestånden vanligen bara på ett eller ett par filmer.

Till exempel dömdes en 28-årig man i Västmanlands tingsrätt för att ha delat 517 filmer år 2013, men skadeståndet på 4,3 miljoner kronor omfattade bara en film.

– Vi skulle kunna yrka för många fler filmer per skadeståndsmål, men vi driver oftast bara en, det räcker.

Vilka är det ni utreder i första hand?

– Vårt uppdrag är att skapa en marknad för de kreativa näringarna. Vi agerar mot alla som begår brott, men vi fokuserar på dem som gör mest skada. Just nu rör det sig om sajter som tillhandahåller materialet, som till exempel streamingsajter.

Ny domstol för fildelare

Hittills har det kunnat gå väldigt lång tid från det att fildelningsbrotten begåtts till dess att någon döms, men Henrik Pontén tror att processen snart kommer att gå snabbare.

– Fram tills nu har processerna gått väldigt långsamt, men det håller på att förbättras. Bland annat ska det inrättas en särskild domstol för den här typen av brott, säger Henrik Pontén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fildelning

Mer i ämnet