Foto: Mikael Fritzon/TT

Stort intresse att vaccinera sig bland omsorgspersonal

Publicerad

Just nu vaccineras personal inom kommunal och privat äldreomsorg i Örebro län mot covid-19. Enligt de kommuner SVT Nyheter Örebro varit i kontakt med är de allra flesta i personalen positiva till att vaccinera sig. 

Någon uppskattning om hur stor andel av personalen som har eller kommer att vaccinera sig får vi inte av någon kommun. Orsaken är att de inte vet.

Därmed följer de Sveriges kommuner och regioners, SKR, uppmaning att arbetsgivare inte bör föra register över vilka som är immuna mot smitta eller inte. Arbetsgivaren får inte heller tvinga personal att vaccinera sig, då det finns ett grundlagsskydd mot kroppsliga ingrepp.

Coronaviruset i Örebro län

Det kommunerna däremot märkt är att intresset är stort. Så här skriver till exempel Degerfors i ett mejl till oss:

”I vårt område är efterfrågan betydligt större än tillgången på vaccin.”

Karlskoga kommun uttrycker sig liknande.

”Vi har inga indikationer på att man inte vill vaccinera sig, det är tillgången av vaccin som styr takten just nu.”

Kommunen: viktigt att vaccinera sig

Hallsbergs kommun svarar inte på frågan om trycket på vaccinationstider är stort eller litet, men man säger att det är av största vikt att så många som möjligt inom vård- och omsorg vaccinerar sig. Kommunen skriver också att man uppfattar att personalen är mycket positiv till att vaccinera sig.

Askersunds kommun svarar att intresset att vaccinera sig är stort bland personalen.

Ingen av de tillfrågade kommunerna är orolig att hamna i en situation där många ur personalen låter bli att vaccinera sig.

Lindesberg och Nora kommun har också tillfrågats via mejl, men de har inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet