Foto: Utryckning Uppsala

Ny larmcentral ett lyft för ambulansen: ”Allt som går att mäta har blivit bättre”

Publicerad

Sedan tre år sköts ambulansdirigeringen i Uppsala, Västmanland och Sörmland i egen regi genom Sjukvårdens larmcentral. I Uppsala har det bland annat lett till att man fått ta emot många studiebesök från andra landsting som vill veta mer om verksamheten.

Akut sjuka och skadade i Västmanlands län, Sörmlands län och Uppsala län ringer fortfarande 112 där SOS Alarm svarar. Men därefter blir de men direkt överförda till Sjukvårdens larmcentral som sedan intervjuar, bedömer, larmar ut och dirigerar ambulanserna i de tre länen.

”Förbättrad medicinsk kvalitet”

Per Andersson, verksamhetsansvarig för ambulansen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, berättar att allt som går att mäta i tid har blivit bättre sedan de tog över larmbehandlingen.

– Vi har fått en förbättrad medicinsk kvalitet och vi har mätt att vi har bättre medicinsk precision i bedömningarna och vi har en annan typ av uppföljning och utveckling av verksamheten, säger han.

Per Andersson, verksamhetschef ambulansen Akademiska sjukhuset Foto: SVT

Många studiebesök

Intresset för sjukvårdens larmcentral är stort och det har varit en hel del landsting på studiebesök. Region Skåne och Västra Götalandsregionen går redan delvis i samma fotspår och i region Örebro län kommer ambulansfrågan troligtvis diskuteras under hösten.

– Det är intressant, det blir en tydligare vårdkedja där vi som region tar emot det första samtalet från patienten och i ett första skede kan börja planera och prioritera, säger Karin Sundin (S) regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Karin Sundin (S) regionråd hälso- och sjukvårdsfrågor Region Örebro län Foto: Sophie Olsson Rahlén

Flesta landsting har avtal med SOS Alarm

Men en utveckling där fler landssting sköter larmbehandlingen i egen regi och med egna systemlösningar gynnar inte den hjälpsökande enligt Gunnar Bergström, ansvarig för 112-avtalet på SOS Alarm.

Gunnar Bergström, SOS Alarm Foto: Sophie Olsson Rahlén

Det kommer inte heller gynna vår förmåga att hantera större olyckor och nationella kriser, säger Gunnar Bergström.

18 av 21 landsting har fortfarande har avtal med SOS Alarm. Avtal som innebär att SOS Alarm sköter hela eller delar av larmbehandlingen.

Samverkan fungerar bra

Men enligt Per Andersson på Akademiska sjukhuset fungerar den rutin de tagit fram för när flera hjälporgan behöver samverka vid större händelser bättre än vad det gjorde när SOS Alarm skötte larmbehandlingen.

Han pekar också på att staten, exempelvis polisen, aldrig använt SOS Alarm för att larma ut sina resurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.