Här är den nuvarande rökgasreningen, som nu ska förbättras och dubbleras. Foto: Anders Nord/SVT

Stort renoveringsbehov på Norra krematoriet i Örebro: ”Vi behöver uppdatera tekniken”

Publicerad

Vid årsskiftet ska renoveringen dra igång på Norra krematoriet i Örebro. Murverk behöver bytas ut och en ytterligare en rökgasrening ska installeras.

Ombyggnationerna beräknas hålla på fram till juni nästa år, vilket innebär att krematoriet inte kan användas under ett halvår. Undertiden kommer de kroppar som ska brännas att köras till närliggande krematorium.

– Till exempel i Karlskoga, Västerås, Eskilstuna med flera, säger Per Gustafsson, kyrkogårdschef Örebro kyrkogårdsförvaltning.

Gammal teknik

Renoveringen är dock nödvändig för krematoriets framtid. När det senaste bytet av teknisk utrustning gjordes på krematoriet la man en plan för att bygga om 2021. Men nu tidigarelägger man alltså renoveringen.

– Tekniken är så gammal att murverket inte håller tätt. Vi måste byta ut murverket samt uppdatera reningen, för framtiden och av miljöskäl.

Den nya rökgasreningen ska ta bort upp till 99 procent av det kvicksilver som uppstår när ungen bränner kroppar. Det ska även bli två rökgasreningssteg istället för ett som det är idag.

Allt vanligare med visningsrum

Förutom att förbättra reningen och tekniken kommer man att bygga ett visningsrum intill ugnsrummet.

– Man kommer ha möjlighet att ta ett sista avsked när man ser kistan gå in i ugnarna. Det börjar bli allt vanligare när man bygger om eller bygger nya krematorium i Sverige och utomlands, säger Per Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.