En bortglömd kastrull på spisen kan få katastrofala konsekvenser. Foto: Claudio Bresciani / TT

Stress och matlagning i kombination – vanligaste orsaken till lägenhetsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Ljusbränderna ökar visserligen under december men de är inte den vanligaste orsaken till att brandkåren får rycka ut. Istället är det kastruller som glöms på spisen som startar flest bränder i lägenheter. Stress och matlagning är en dålig kombination konstaterar Brandskyddsföreningen.

Att ljusbränderna ökar i december – det har de flesta bra koll på efter att flera kampanjer gjorts för att öka medvetenheten.

Men den allra vanligaste brandorsaken i flerfamiljshus är inte ljusbränder, även om de ökar i december. Det vanligaste är istället en kvarglömd kastrull på spisen enligt siffror från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

När det gäller villabränder hamnar spisen på fjärde plats efter bland annat soteld och fel i utrustning.

– Det här med att vi ska vara försiktiga med ljus har vi fått inpräntat sedan många år tillbaka nu, säger Mattias Långström, brandinspektör och verksam i Brandskyddsföreningen. Men många har sämre koll på spisen.

Spisen orsakar fler brandkårsutryckningar än levande ljus i flerbostadshus. Så även under december. Foto: Statistik från MSB

Och är det något vi borde ha koll på, speciellt till jul när det ska bakas och lagas mat, så är det spisen menar Mattias Långström.

– Det är så mycket som stör idag, man måste uppdatera i sociala medier, barnen ska ha hjälp, grannen ringer på dörren och plötsligt ramlar släkten in till jul och det ska både bakas och lagas en massa mat!

Mattias Långström är brandinspektör på räddningstjänsten i Karlskoga. Foto: SVT

Hans bästa tips är att försöka minska på stressen – och vara fokuserad.

– Passa spisen och tänk på vad du gör!

Tänk på det här när du lagar mat i jul – och minska brandrisken

  • Gör inte allt på en gång – laga lite i taget. Då minskar stressen och du är mer fokuserad.
  • När du lagar mat – laga mat! Försök att inte hålla på med en massa annat samtidigt. Spisen sköter sig inte själv.
  • Passa spisen – om du måste gå ifrån, be någon annan ta över och ha koll.
  • Dags att fritera struvor och klenäter? Läs igenom instruktionerna ordentligt och tänk igenom vad du ska göra.
  • Vid fritering se också till att ha: köksfläkten avslagen, ett lock till hands om oljan fattar eld. Brandfilt kan också vara bra.
  • Har du äldre släktingar som börjar bli lite glömska med spisen? Installera en timer i julklapp som automatiskt stänger av spisen efter en viss tid.
  • Se till att ha en fungerande brandvarnare hemma – hjälp äldre släktingar och vänner att byta batteri om det behövs.

Källa: Mattias Långström och Brandskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.