Studenten Ismail Mahhou har varit i kontakt med många studenter som känner en oro för salstentor. Foto: Sofi Röjlar

Studenter är kritiska till salstentor: ”Kommer komma trots förkylning”

Uppdaterad
Publicerad

Under rådande coronapandemi anordnas salstentor på Örebro universitet. Något som flera studenter upplever är dåligt för smittspridningen och orsakar en oro för deras studieresultat, hälsa och ekonomi.

– Det ställer till med stora problem, det är inte en rätt lösning mot elever som tyvärr blir sjuka, säger studenten Ismail Mahhou.

I klippet ovan hör du Ismail Mahhou berätta om studenternas tankar samt universitetsdirektören Louise Pålsson om hur man ska säkra salstentorna.

Flera studenter på Örebro universitet ställer sig kritiska till att de tvingas skriva salstentamen. Ur frustrationen har en namninsamling skapats, som under onsdagen har över 1 000 underskrifter.

Coronaviruset i Örebro län

– Vår hälsa tas inte på allvar och många anser att det inte är rättvist att göra en omtenta två månader senare när man är upptagen med sin nya kurs. Man hamnar efter kursplaneringen och det blir för många jättesvårt att ta igen, säger Ismail Mahhou.

Många engagerade

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med flera upprörda studenter från olika program och kurser på universitetet. Några har inte velat ställa upp på en intervju på grund av rädsla för att det skulle påverka betygsättningen.

Kritiken som lyfts fram är att det är svårt att hålla avståndet innan tentan, eftersom det är begränsat med utrymme utanför salen och att det är trångt när man ska hänga av sig jackorna.

Nya rutiner

Louise Pålsson är universitetsdirektör och berättar att universitet ska införa nya rutiner för salstentor i november.

– Med mer personal som ser till att köandet sker på ett säkert sätt, säger hon.

I klippet nedan berättar Louise Pålsson mer om vad som krävs för att en salstenta ska göras om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet