Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Studenter tackar nej till utbildning i Grythyttan – platsen påverkar Foto: SVT

Studenter tackar nej till utbildning i Grythyttan – platsen påverkar

Uppdaterad
Publicerad

Näst intill en halvering av studenter på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan de senaste fem åren och sökande som tackar nej, på grund av läget. Läget är tungt, men något beslut om lokaliseringen kan komma först till hösten.

Universitetsstyrelsen har beslutat att en utredning av Restauranghögskolan.

– Vi har inte fattat några beslut, än. Vi har fått i uppdrag att utreda lokaliseringen av restaurang och hotellhögskolan, säger Anna-Karin Andershed, prorektor på Örebro universitet.

Alternativet att flytta skolan finns, hur det blir beror på vad utredningen visar menar Anna-Karin Andershed. Utredningen ska presenteras för universitetsstyrelsen i mitten av juni, men något beslut kommer förmodligen inte tas förrän till hösten.

Historiken talar mot flytt

Argument finns, både för att behålla skolan där den ligger i dag, men också för att flytta den.

– Det är framförallt historiken, platsen och verksamheten som man har byggt upp där. Men det finns också problem med ett lågt söktryck, säger Anna-Karin Andershed.

Studenttapp

Universitetet har satsat mycket på marknadsföring av skolan, men trots det har antalet studenter nästan halverats på fem år. I höstas var det endast fyra studenter som påbörjade den nya utbildningen. På universitetet valde man därför att intervjua personer som tackat nej till sin plats.

– Vi ville förstå dem och vilka skäl de hade, och ett genomgående tema är just platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Campus Grythyttan

Mer i ämnet