Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Charlotte Magnusson och Alva Hammarstedt Ringmar kan leva med stöket men ljudet från byggverktygen gör att båda har svårt att koncentrera sig. Alva vill helst bara flytta från Tybblegatan på en gång. Foto: Åsa Svennebäck/SVT

Studenter tvingas bo i byggkaos under pandemin: ”Ljudet går igenom allt”

Uppdaterad
Publicerad

Studenter på Örebro Universitet kommer att få all sin undervisning på distans den här terminen och uppmanas att stanna hemma och plugga. För studenter som bor i Svenska Studenthus lägenheter är det lättare sagt än gjort. Utan att förvarna har fastighetsägaren dragit igång en renovering.

Det är ett borrande ihållande ljud som fyller studentlägenheterna på Tybblegatan i Örebro när SVT kommer dit. Det visar sig komma från byggarbetare med tigersågar som går loss på väggarna i ett gammalt korridorkök. På våningen ovanför arbetar andra med hammare och såg.

Går inte att vara hemma

Renoveringen som har pågått sedan i början av december i vissa hus kom utan förvarning och har minst sagt varit påträngande för studenterna som uppmanas att sitta hemma och plugga under coronapandemin. Sammanlagt handlar det om sju hus och 306 lägenheter som påverkas under nästan fyra månader.

– Det är ett ljud som går igenom allt, ryser Charlotte Magnusson som bor i en av lägenheterna. Jag och några fler går ibland till campus fast man helst inte ska men vad ska vi göra?

Ingen ekonomisk kompensation

Dessutom renoveras det från tidiga morgon till sena kvällen och inte någonstans framgår det hur länge eller när på dagarna renoveringen ska pågå. För Alva Hammarstedt Ringmar har situationen blivit så akut att hon helst bara vill flytta därifrån.

Men responsen och förståelsen från fastighetsägaren Svenska Studenthus har hittills varit sval och hittills begränsad till svar via SMS eller mejl från kundtjänst.

– Någon ekonomisk kompensation kommer vi inte att få. Det som vi har erbjudits är att sitta i en cafélokal som tidigare stängts på grund av coronapandemin. Nu tycker dock Svenska Studenthus att man kan öppna upp den igen.

Behöver upprättelse

Några har också erbjudits att flytta permanent, men då med höjd hyra som följd. Inget av alternativen känns som någon riktig kompensation menar studenterna

– Det skulle kännas som någon form av upprättelse för det vi har fått stå ut med, säger Alva Hammarstedt Ringmar. Då är nedsatt hyra för den här perioden det bästa alternativet.

SVT har sökt Svenska Studenthus för en kommentar men ansvariga har inte återkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer