Universitetet minskar på studenthälsan – nu kommer kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Campushälsan på Örebro universitet har dragit ner på öppettiderna från fem dagar till en dag i veckan. Nu riktar studentkåren skarp kritik mot universitet.

– Vi ser det här som ett stort ställningstagande från universitetet, säger Linnéa Eriksson.

P4 Örebro var först med att berätta nyheten om att vårdmottagningen på universitet har förändrat sina öppettider.

”Ytterligare ett hinder”

Istället har Campushälsan hänvisat till vårdmottagningen i Aspholmen som ligger en halvtimme bort med cykel.

– Det här visar synen på hur man tänker angående studenternas psykologiska hälsa. Om man har psykiska besvär så brukar det vara ett stort steg att bara söka hjälp, och då ser vi ett ytterligare hinder att Campushälsan nu minskar öppettiderna, säger Linnéa Eriksson, viceordförande på studenkåren.

Studentkåren har fått besked från universitet att det en fråga om bemanning och att Campushälsan inte besöks ofta nog för att ha öppet fem dagar i veckan.

– Vi vet att det är många som söker sig till Campushälsan för samtalsstöd. Vi ser ändå en efterfrågan att Campushälsan besöks mer än en gång i veckan och det har kommit från flera olika håll från studenter och anställda, säger Linnéa Eriksson.

Hyr in företag utifrån

Campushälsan bedrivs av ett inhyrt företag som universitet har upphandlat om. Nyligen gjordes en ny upphandling där ett nytt företag hyrdes in och det har gjort att universitet har dragit ner på öppettiderna.

– Vi ser att det är negativt att universitet hyr in ett företag och själva inte ansvarar för Campushälsan.

På måndagsmorgonen fick Linnéa Eriksson ett mejl från universitet om att de har valt att prova med två dagar istället för en dag i veckan, och det börja gälla från slutet på april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.