Stulna surfplattor är obrukbara för tjuven. Foto: TT/SVT

Stulna surfplattor spåras – och görs obrukbara för tjuvarna

Publicerad

Senaste halvåret har ett tiotal surfplattor stulits vid inbrott i förskolor och skolor i Nora. Dessutom totalt i onödan, menar skolchefen Henric Lundberg.

– Eftersom vi låser surfplattorna kan man ändå inte använda dem, säger han.

De nya surfplattor som används inom skolan i Nora tycks, enligt Henric Lundberg, ha lockat till minst fyra inbrott senaste halvåret, där ett tiotal surfplattor försvunnit.

– Jättetrist. Det är viktiga arbetsverktyg för personalen det handlar om. Vi hyr dem och betalar nästan 4 000 kronor per platta och har ingen försäkring som täcker den här typen av stölder. Det lönar sig inte, säger Henric Lundberg.

Värdelöst stöldgods

Dessutom, betonar han, är stöldgodset i det här fallet värdelöst för tjuvarna.

– Ja, vi stänger av stulna surfplattor centralt. Med andra ord blir de helt obrukbara för den som tagit dem.

Han tillägger att surfplattorna också kan spåras.

– Vi kontrollerar från vilken ip-adress surfplattan senast försökt koppla upp sig mot nätet. I polisanmälan bifogas sedan den adressen så att polisen kan se varifrån någon försökt använda den.

Ser över säkerheten

Nora kommun ser just nu över hur man ska förvara surfplattorna på ett bättre, säkrare sätt.

– Vi har kanske varit lite aningslösa, det handlar ju om eftertraktade elektroniska varor. Å andra sidan går det inte att låsa upp dem, så tjuvarna har också varit aningslösa eller inte vetat att de inte kan använda dem, säger Henric Lundberg.

– Om tjuvarna läser det här får de med andra ord gärna komma på något sätt att lämna tillbaka surfplattorna till oss, där de hör hemma. Det skulle vi bli väldigt glada för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.