Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utan tillräckligt med kandidater, då ställer nog inte SD upp valet i Lekebergs kommun 2022, konstaterar SD:s länsordförande Per Söderlund i klippet. Foto: SVT

Succé 2018 – nu överväger SD att inte ställa upp i valet i Lekeberg

Uppdaterad
Publicerad

2018 blev ett framgångsrikt år för Sverigedemokraterna, framförallt i Lekeberg där väljarstödet ökade allra mest och partiet blev det största oppositionspartiet. I dag, efter ett massivt manfall, funderar partiet på om det ens är lönt att ställa upp i valet 2022.

Sex av sammanlagt 35 mandat gick till Sverigedemokraterna i Lekebergs kommunfullmäktige efter valet 2018. Väljarstödet ökade som allra mest i kommunen och det fanns egentligen bara ett problem inledningsvis.

– Vi hade bara fem personer på valsedeln, konstaterar Per Söderlund (SD) som är länsordförande för Sverigedemokraterna i Örebro, så vi började med en tom stol.

Fick lägga ner lokalföreningen

Men avhoppen kom rätt så snabbt och sedan den mest framträdande av partiets folkvalda, Pernilla Marberg, i början av 2021 lämnade politiken av personliga skäl rasade verksamheten.

– Vi fick lägga ner lokalföreningen också eftersom det inte fanns medlemmar som kunde driva den, konstaterar Per Söderlund.

”Då ställer vi inte upp i valet”

I dag driver Sverigedemokraterna flera kampanjer, en speciellt i Lekeberg, för att hitta nya medlemmar. För att bara luta sig mot tidigare valresultat och räkna med att få fler röster som i tidigare val, oavsett om man har kandidater eller inte, är inte aktuellt.

– Vi har ett stort väljarstöd men vi lyckas inte leva upp till det, konstaterar Per Söderlund (SD). Det är inte roligt att behöva säga det men om vi inte kan få fler personer som ställer upp och gör jobbet så kommer vi inte att ställa upp i valet i Lekeberg nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer