Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rickard Bracken, generalsekreterare Suicide Zero, om tecken omgivningen kan vara uppmärksam på hos en person. Foto: Erik Simander/ Bildbyrån

Suicide Zero: ”Självmord är en handling i en desperat situation – inte ett val”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år tar nära 1 600 människor sitt liv i Sverige men det finns inga enkla svar på varför. – Det handlar om ett lidande som är så stort att man i stunden inte ser någon annan utväg, säger Rickard Bracken, generalsekreterare Suicide Zero.

Vi är allt för många som är tysta om självmord trots att det är en erfarenhet som är vanlig för många människor, menar Rickard Bracken.

– Det är ett ämne som är belagt med mycket skam och skuld. Att få berätta vad man upplever är oerhört viktigt och att det finns en människa som är beredd att lyssna, säger han.

Inte klarar försörjningen

Enligt Rickard Bracken kan det vara många faktorer, ofta samspelande, i livet som gör att man har svårt att stå ut.

– Det kan vara att man inte klarar försörjningen, är sjuk eller inte känner någon framtidstro, säger han.

Så kan man hjälpa

Som medmänniska handlar det om att lyssna, att bekräfta och att hjälpa medmänniskan att komma i kontakt med vården eller socialtjänsten.

– Så att man kan få hjälp att hantera det som känns så ohanterligt och svårt, säger han.

Myt

Det går aldrig att hindra någon som har bestämt sig.

Sanning

Mellan 85 och 90 procent av dem som gjort allvarliga självmordsförsök och överlevt avlider inte av självmord senare i livet. Man vill egentligen inte dö, utan vill bort från sitt lidande.

Myt

Att fråga om självmord kan ”väcka den björn som sover”.

Sanning

Att sätta ord på tankarna tillsammans med någon som vill lyssna kan istället hjälpa oss att hitta andra utvägar eller göra oss medvetna om att vi behöver söka hjälp.

Myt

Anhöriga vill inte prata om det självmord som drabbat dem.

Sanning

Många anhöriga löper större risk att själva ta sitt liv och har stort behov av hjälp, stöd och att prata om sin situation. De vill dessutom även prata om det som hänt dem men gör det kanske inte på grund av omgivningens negativa och oförstående inställning.

Källa: Suicide Zero  – här kan du också läsa mer om myter om självmord

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer