Foto: SVT

Svampen kommer att lysa upp i orange

Publicerad

Den 25 november är det den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen kommer att uppmärksammas med att Svampen kommer att lysa i orange på kvällen.

Svampen kommer att från och med lördag och tio dagar framåt att utstråla den orangea färgen. Bakom initiativet ligger UN Women lokalförening.

Förutom Svampen kommer även konserthuset och St. Nikolaikyrkan att lysa upp i samma färg.

Även andra byggnader över hela landet kommer att uppmärksammas i orange färg för att uppmärksamma den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

Tidigare FN-generalsekreteraren Ban Ki-moon har inspirerat färgvalet efter en FN-kampanj mot kvinnovåld som pryddes med samma färg.

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Internationella dagen mot våld mot kvinnor är den 25 november.

Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor.

Dagen grundlades för att hylla de tre systrarna Mirabal som kämpade mot diktaturen i Dominikanska republiken och avrättades av Rafael Trujillo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.