En tallplanta som sannolikt drabbats av svampsjukdomen Diplodia. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen

Svampsjukdom oroar och sprider sig

Publicerad

Ännu ett fall av en fruktad svampsjukdom som drabbar tallplantor har konstaterats i Sverige. Därmed anser experter att den är etablerad i södra och mellersta landet.

Svampsjukdomen Diplodia pinea, som drabbar tallar, har nyligen konstaterats på ett 30 hektar stort område i Hälsingland.

Förra året upptäcktes ett drabbat område på 15 hektar norr om Arlanda, där skogen fick avverkas, flisas och brännas för att undvika spridning av sporer.

Etablerad i landet

Sakkunniga på både Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och Skogsstyrelsen är överens om att sjukdomen får anses vara etablerad i södra och mellersta Sverige.

Men hur stort problemet är vet ingen, eftersom en systematisk inventering saknas.

– Det här har passerat under radarn och omfattningen är nog betydligt större än vi tidigare har förstått. Nu går sjukdomen nog inte att utrota. Svampen har tidigare bara haft förutsättningar att få fäste i sydligaste Sverige men i dag bör den hitta lämpligt klimat upp till norrlandsgränsen, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Saknas regler och ersättning

Sjukdomen kan i värsta fall ta död på träd men framför allt handlar det om tillväxtförluster och skador som förhindrar att träden når upp till högkvalitetsskog.

Regelverk kring skadegöraren saknas idag och skogsägare får ingen ersättning för förluster som kan häröras till Diplodia oinea,

Skogsstyrelsens råd till skogsägare

Visa
  • Håll utkik efter bruna årsskott, framförallt på ung tall. (Diplodia kan dock förväxlas med knäckesjuka)
  • Om bekräftad Diplodia – ta ned de mest angripna träden. Låt ligga.
  • Undvik åtgärder under skottskjutningen eftersom sporer sprids som mest då.
  • Verka långsiktigt för ett varierat skogsbestånd – det ökar motståndet mot angrepp.
  • Var noga med att plantera gran och tall på platser som är bäst anpassade för trädslagen. (Ståndortsanpassning)

Källa: Skogsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer