Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svanar och gäss vid sjön Tysslingen Foto: Helen Lindelöf

Svansjön förbereder för människoinvasion: ”De kommer lite från hela världen”

Publicerad

I helgen drar svansäsongen igång i Rånnesta vid Tysslingen i Örebro. Det är norra Europas största rastplats för sångsvanar under året och mycket ska förberedas. Varje säsong kommer omkring 15 000 människor för att besöka platsen. 

Besökarna kommer från hela Sverige, men även länder som Tyskland, Norge och Belgien. Under våren beräknas 12 busslaster med besökare att anlända till Tysslingen. 

– De kommer lite från hela världen. Förra säsongen hade vi många kineser. De kommer hit och vill titta på svanarna. Det är tradition, säger Lasse Borgström, verksamhetsledare vid Naturens Teater.

Perfekt rastplats

Tysslingesjön ligger precis i flygvägen för svanarna och därmed är det en perfekt plats för dem att rasta på. Dessutom finns vattenväxter i sjön som svanarna tycker mycket om. 

– Vi matar även svanarna för att samla dem på ett ställe så att de inte ska äta upp grödorna för våra lantbrukare. 

Inför svansäsongen är det mycket som ska ordnas. Fågelholkar ska spikas ihop, tavlor ska hängas upp och alla utrymmen ska förses med brandsläckare.  

– Vi putsar till lokalerna och förbättrar lite grann och försöker hitta på lite nyheter om det går.

”Betyder oerhört mycket”

Verksamheten sköts av Naturens Teater, en helt ideell stiftelse som anordnar mängder av olika aktiviteter året runt. Men svansäsongen är det som lockar till sig flest besökare. 

– Det betyder oerhört mycket för oss att så många kommer hit. Det vi tjänar in nu på våren är det vi ska leva på resten av året.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer