Isabelle Albinsson som går i femman på Mariebergsskolan i Örebro fick hålla tungan rätt i mun, med ärtpåsen under hakan i hinderbanan under Idrottens dag. Foto: Johannes Weckström /SVT

Svårt att sitta still under idrottens dag

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen arrangerades Idrottens dag. Tretton skolor i Örebro län deltog, liksom femteklassare i hela landet. Syftet är att manifestera barns rätt till idrott och hälsa.

– Vi hoppas vi kan inspirera att fortsatt vara i rörelse, säger Tina Modin, folkhälsosamordnare och projektledare vid RF-SISU Örebro.

Tvåtimmarsaktiviteten med fokus på fysisk rörelse hölls med skolbarn även i övriga Sverige och i samtliga EU-länder. På skolgården i Marieberg kunde barnen prova på lekar, hinderbana och olika former av cirkuskonster. Föreningslivet var representerat i form av en innebandyförening och segelflygklubben.

– Ja, de flyger ju inte på riktigt idag, förstås. Men de berättar om sin verksamhet och försöker locka. Det är ju också en idrott i idrottsfamiljen, säger Tina Modin.

Karin Modin, projektledare och folkhälsosamordnare vid RF-SISU Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT

Forskning visar, enligt RF-SISU, att endast 44% av pojkarna och 22% av flickorna når upp till den rekommenderade nivån om 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

Brobygge för ett aktivt liv

Syftet med arrangemanget som ordnades för femte året är att bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Enligt Tina är det extra viktigt just nu, när pandemin förhoppningsvis kulminerat och föreningslivet behöver stöttning för att komma igång.

Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet, även de barn som idag är minst aktiva. Men även vuxna barn kan behöva komma igång.

– Vi behöver ju oavsett ålder röra på oss varje dag. Man behöver inte tänka i termer att man behöver gå och träna, utan ta den där lunchpromenaden, avslutar Tina Modin.

Se barnen hålla igång i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.