Karin Jansson, enhetschef på familjeenheten Lindesbergs kommun. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Svårt för kommunerna att nå utsatta barn

Uppdaterad
Publicerad

Barn som lever med en förälder som missbrukar är svåra att nå för kommunerna. Och konsekvenserna av att en stor del av barnen nås inte av den hjälp som finns kan bli allvarliga.

Hör Karin Jansson, enhetschef på familjeenheten i Lindesberg, i klippet ovan.

Enligt en ny rapport av förbundet Junis når kommunerna i landet färre än två procent av de utsatta barn som lever med föräldrar som har ett missbruk.

Coronaviruset i Örebro län

Individbaserat

Det här stödet består av, bland annat, olika former av stödgrupper, samtalsstöd och kontakt med kurator. I Lindesberg jobbar man aktivt för att det här stödet ska nå fram till de barn som behöver det som mest.

– Det är individbaserat, vad behöver barnet för stöd och så tittar man på det.

– Förutom det så försöker vi arbeta förebyggande. Det är jätteviktigt att vi stärker de här barnen, men det är lika viktigt att stärka föräldrarna så vi inte hamnar i den problematiken, säger Karin Jansson, enhetschef på familjeenheten i Lindesberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet