Det är lite ansträngt det kan jag inte sticka under stol med, säger Per-Olof Larsson som är områdeschef angående vårdcentralssituationen i länet. Foto: SVT/TT

Svårt att lösa vårdbemanningen under sommaren

Publicerad

Det är svårt att lösa bemanningen för vården under sommaren. Därför har vissa vårdcentraler stängt i några veckor.

– Här i Örebro har man samlokaliserat två vårdcentraler, säger Per-Olof Larsson, vid regionen.

Sommaren och semestertiderna är här. Men på länets sjukhus och vårdcentraler arbetar personalen på högvarv. Även i år har det varit svårt för region Örebro län att lösa bemanningssituationen.

– Det är nästan omöjligt att få tag på vikarierande läkare till vårdcentralerna på sommaren. De hyrläkare som vi har övriga året finns inte att tillgå. Det är lite ansträngt det kan jag inte sticka under stol med, säger Per-Olof Larsson som är områdeschef för närsjukvården Norr vid Region Örebro län.

Samlokaliserad verksamhet

PO Larsson är områdeschef. Foto: SVT

På grund av den ansträngda bemanningssituationen har regionen beslutat att stänga vissa vårdcentraler under vissa veckor och samlokalisera verksamheten.

– I Örebro är Varberga och OP vårdcentral samlokaliserat. All verksamhet är koncentrerat till OP. Likadant ser det ut för Ängen och Tybble vårdcentral där all verksamhet är koncentrerad till Tybble, säger Per-Olof Larsson.

Svårt även i norr

Samlokaliseringen innebär att vissa patienter kan få en längre sträcka till sin närmsta vårdcentral. Men det är inte bara i Örebro som bemmaningssituationen varit svårlöst. även i Norra länsdelen är det kämpigt under sommaren.

– I norr har man gjort likadant som vi brukar göra med Freja i Frövi och Fellingsbro, säger Per-Olof Larsson.

De vårdcentralerna har växelstängt. När det är öppet i Frövi är det stängt i Fellingsbro och tvärtom.

– Det är under sommarperioden och framför allt under veckorna 25 till 33, säger Per-olof Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.