Svårt sjuke Alexey, 13, riskerar att dö – utvisas ändå

Publicerad

Migrationsverket ger 13-årige Alexey Prosvirnikov och hans familj avslag – trots att han är obotligt sjuk och får bättre vård i Sverige.

För två år sedan lämnade familjen Prosvirnikov Ryssland och kom till Fellingsbro utanför Örebro. Allt för att sonen Alexey, nu 13 år, skulle få bättre vård för sin svåra sjukdom.

Och god vård, det får han. Här vårdas han av barnlärare och använder speciella maskiner för att kunna leva så normalt som möjligt. Alexey lider av sjukdomen Spinal muskelatrofi typ 2. Maskinerna han använder dagligen gör att han kan gå i skolan i Frövi utanför Örebro, tillsammans med andra barn och leva ett så normalt liv som möjligt.

– Det är omöjligt att leva utan den här apparaten. Jag ska bara liksom dö utan denna apparat, säger Alexey till Tvärsnytt.

Domstolen oenig

Men familjen får inte uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket sa nej, familjen överklagade och nu har de även fått avslag i Migrationsdomstolen. Detta trots att domstolen konstaterar att han inte kan få lika god vård i Ryssland som här – och trots att två av fyra nämndemän tycker att han ska få stanna eftersom han skulle bli ”isolerad och institutionaliserad” i Ryssland. De menar att det föreligger synnerligen ömmande omständigheter i fallet gällande Alexey.

Och även en av Alexeys läkare, Östen Jonsson som är överläkare på barnkliniken på USÖ i Örebro, menar att Alexey ska få stanna. I flera intyg har han skrivit att pojkens tillstånd till och med kan bli livshotande utan tillgång till apparaterna, som inte finns i Ryssland. Han menar att Alexey kommer få leva sitt liv på en intensivvårdsavdelning.

Men inom en snar framtid kommer Alexey och hans familj att visas ut, ändå.

Stor engagemang

Många engagerar sig i utvisningen av Alexey. På Facebook finns en grupp, där medlemmarna vill stoppa utvisningen av honom. De har samlat in över 800 namnunderskrifter. På denna sida står det även att utvisningen den 11 december är ändrad. Polisen ska chartra ett plan och ha läkare med på planet, enligt uppdateringen. När Tvärsnytt når gränspolisen i Örebro kan de inte kommentera uppgiften.

– Det är sekretessbelagt, säger Helena Sandberg, handläggare på gränspolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alexey får stanna

Mer i ämnet