Lars Carlander, tidigare Lars-Inge Svartenbrandt, under häktningsförhandlingen i maj i år. Foto: SVT

Svartenbrandt häktad

Uppdaterad
Publicerad

Lars Carlander, tidigare känd som Lars-Inge Svartenbrandt, som tidigare i veckan greps av polis efter en misshandel häktades i Örebro tingsrätt under fredagen.

Det var under tisdagseftermiddagen den 29 september som polisen fick ett larm om en misstänkt misshandel på Bergmästaregatan i Kopparberg. På platsen greps Svartenbrandt, eller Lars Carlander som han numera heter, misstänkt för misshandel.

Under fredagen lämnade åklagaren Martin Ek in en häktningsframställan till Örebro tingsrätt gällande misstanke om misshandel och tre fall av olaga hot.

Svartenbrandt

Häktad på samtliga punkter

Under fredagseftermiddagen kom beskedet. Tingsrätten gick på åklagarens linje och häktade Carlander. Carlander nekade till brott.

– Tingsrätten delade min bedömning att den häktade kan påverka utredningen om han sätts på fri fot, säger åklagaren Martin Ek.

Lars Carlander häktades på samtliga punkten. Misshandeln gäller en anhörig till Carlander.

– Hoten var riktade mot personer ur allmänheten som försökt avstyra misshandeln, säger Martin Ek.

Om inga nya uppgifter dyker upp i ärendet ska åtal vara väckt senast den 16 oktober.

Misstänktes för mordförsök

Så sent som i maj tidigare i år greps Lars Carlander i Ställberg efter en stor polisinsats i en bostad. Han misstänktes då för mordförsök och grovt vapenbrott. De misstankarna har dock skrivits av.

Lars Carlander är en av Sveriges mest kända brottslingar. Bland annat för den massrymning från Kumlaanstalten som ägde rum 1972. Förutom det har han gjort sig skyldig till flera bankrån samt för att ha skjutit mot polisen.

Han har tillbringat mer än 40 år av sitt liv i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartenbrandt

Mer i ämnet