Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem. Foto: TT

Sven-Erik Alhem om bytet av utredare: ”Det är inte vanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen Peter Springare har blivit bortplockad från utredningen gällande det misstänkta mordet i Örebro. Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem säger att det är ovanligt, om det inte föreligger särskilda skäl.

Det är ovanligt att byta utredare under pågående brottsutredning på det sätt som skett inom polisen i Örebro. Det menar tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem.

– Det är inte vanligt om det inte är något som medfört att det finns särkilt behov, till exempel om det föreligger delikatessjäv eller under semesterperioder.

”Här är det mycket som cirkulerar”

Han kan inte uttala sig om huruvida utredningen, gällande det misstänkta mordet på den 45-åriga kvinnan kan påverkas av att man nu bytt utredare. Men säger att en sådan åtgärd kan vara både positiv och negativ.

– Om en oskicklig kompetens ersätts är det positiv. Om en skicklig ersätts är det naturligtvis negativt. Det beror på förutsättningarna, säger Alhem.

Kan det skada allmänhetens förtroende för polisen?

– Det som kan skada förtroendet är när det finns en mängd olika uppgifter som grund för att en förändring i personalen gjorts. Här är det mycket som cirkulerar runt.

Inte kopplade till mordutredningen

Det var på tisdagen som SVT Nyheter Örebro kunde avslöja att Peter Springare, efter intern kritik om hur utredningen av mordet på en 45-årig kvinna hanterats, blivit bortplockad. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro handlar kritiken bland annat om vilka utredningsinsatser som sattes in vid försvinnandet.

Men Lars Bergman, chef för utredningsenheten säger nu att ligger andra skäl bakom att spaningsledaren plockats bort från utredningen. Skälen ska inte vara kopplade kring brister i mordutredningen.

– Jag tror väl ändå att allmänheten har tilltro till att polisen vill göra det bästa möjliga av en situation, oavsett vad det är som varit negativt. Och kritik kan också vara positivt i den bemärkelsen att om det är tabbar som är begångna är det bra att de kommer upp, säger Sven-Erik Alhem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hjärstamordet

Mer i ämnet