Johanna Suban, föredetta hockeydomare, präst och nybliven örebroare. Foto: Svenska kyrkan

Svenska kyrkan och Örebro Hockey fixar Barnens julklapp

Uppdaterad
Publicerad

3.900 barn i Örebro lever i ekonomiskt utsatta familjer. Det vill Svenska kyrkan och Örebro Hockey ändra på med dagens insamlingsmatch.

Prästen och före detta elithockeydomaren Johanna Suban ser fram emot matchen på Behrn arena av flera skäl. Örebro Hockey tar emot HV71 och när matchen pågår vandrar 50 konfirmander runt med insamlingsbössor. Samarbetet mellan Svenska kyrkan och Örebro Hockey går under rubriken ”Barnens julklapp”.

Hälften av de insamlade pengarna går till julklappsbidrag till ekonomiskt utsatta familjer i Örebro. Andra hälften går till Svenska kyrkans stora julinsamling, till förmån för gatubarn i Filippinerna.

– Det känns jätteroligt att vara där i dubbla roller, både i egenskap av präst och stor hockeyvän, säger Johanna.

Vill minska barnfattigdomen

Johanna har bara bott i Örebro i drygt tre månader. Född och prästvigd i Finland har hon 16 år som hockeydomare på internationell nivå bakom sig, både VM och OS. Tillsammans med bland andra kommunalrådet Lennart Bondesson ska hon i periodpauserna prata om vikten av att minska barnfattigdomen.

Tretton procent av alla barn i Örebro lever i ekonomiskt utsatta familjer – totalt 3.900 barn. 2020 är kommunens mål att ha minskat andelen till 7,9 procent.

– De 200 biljetter vi i kyrkan haft är slutsålda, det känns jättekul. Men även om man inte går på matchen hoppas jag att man tänker på vad man kan göra för utsatta. Kan man inte ge pengar kan man ju alltid ge tid eller kärlek till någon, säger Johanna Suban, som till vardags arbetar med den sverige-finska verksamheten i Örebro pastorat.

En halv miljon hittills

Svenska kyrkan har ordnat insamlingsmatcher de senaste fem åren och samlat in totalt 500.000 kronor. Alltså i snitt 100.000 per match.

– Det är målet nu också. Det är så roligt eftersom det finns ett uppriktigt engagemang från Örebro Hockey. Där startade det med några kanadensiska spelare, sedan hittade vi varandra, säger Jenny Holmberg, kommunikationsstrateg hos Svenska kyrkan.

Det bjuds också på traditionell matchunderhållning. Utöver barnkör och gospelkör kommer en kyrkomusiker att spela – klassisk hockeyorgel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.