Fotografen Agnes Thor och journalisten Lisbeth Axelsson. Foto: Tilal Altaib/SVT

Sverigefinska kulturarvet speglas i utställning

Publicerad

På onsdagen firade Finland 100 år av självständighet. Samma dag öppnade en ny utställning på Örebro läns museum där det sverigefinska kulturarvet speglas i bild och text.

Journalisten Lisbeth Axelsson har under året intervjuat elva personer med sverigefinskt urpsrung.

– Personerna jag har intervjuat har olika förhållande till Finland. Det är elva livsberättelser av de här personerna, säger Lisbeth Axelsson.

Fotografen Agnes Thor har sedan tolkat intervjuerna i bild.

– Det jag har gjort är att försöka skapa en bild av det sverigefinska kulturarvet. Jag har fotograferat ett antal olika motiv, bland annat bastur, matkultur och lite mer fritt tolkade motiv, säger Agnes Thor.

Med sina fotografier vill hon öppna upp för samtal och skapa en nyfikenhet och intresse hos besökarna för det sverigefinska kulturarvet.

Från utställningen ”Finland finns inom mig” Foto: Tilal Altaib/SVT

Texterna och fotografierna har blivit till utställningen ”Finland finns inom mig” som visas på Örebro läns museum fram till den 25 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer