Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Svenskt Näringsliv spår varsel om höga elpriser fortsätter: ”En del kommer få problem”

Uppdaterad
Publicerad

De skenande elpriserna börjar bli kännbart för de stora industrierna. Och Svenskt Näringsliv spår framtida varsel om kostnaderna fortsätter att vara så här höga.

– När priserna sticker iväg på det här sättet slår det väldigt hårt mot verksamheter som är beroende av el varje dag och varje timme, säger Karl Hulterström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Örebro.

De höga kostnaderna är för många företag enorma att bära.

– För många är det svårt göra något på kort sikt. Man kan investera i olika typer av effektiviseringar men det är inget som sker över en natt. Det är mer av en långsiktig åtgärd, menar Karl Hulterström.

Prischocken i Örebro län

Men redan nu får Svenskt Näringsliv signaler på att företag tittar på olika lösningar.

– Vissa funderar över om de bara ska ha maskiner igång under natten eller att man tvingas stänga ner på lång eller kort sikt, säger Karl Hulterström.

Efterfrågar snabba stödinsatser

Nu krävs stödåtgärder ganska omgående för att dämpa ekonomier som blöder enligt Svenskt Näringsliv.

– På kort sikt har det pratats om olika stödåtgärder som leder till sänkta priser. Det behöver ske ganska så omgående och det behöver vara förutsägbart för företagen, menar Karl Hulterström.

I klippet hör du hans bild av det allvarliga läget som kan leda till varsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet