Helena Ståhl (SD), gruppledare kommunfullmäktige i Örebro. Foto: Anders Nord /SVT

Sverigedemokraterna anser sig vara utestängda

Uppdaterad
Publicerad

Den breda överenskommelsen där sju partier gått samman för att fördela platser i nämnder och styrelser i Örebro kommun är taktisk i syfte att stänga ute Sverigedemokraterna och Örebropartiet. Det menar Sverigedemokraterna.

– Här har ju partier gått ihop som tidigare har sagt att de inte skall samarbeta, säger Hanna Ståhl (SD), partiets gruppledare i kommunfullmäktige.

Förra veckan meddelade Sverigedemokraterna och Örebropartiet att de ingår en gemensam valkartell i arbetet med att fördela nämnd- och styrelseplatser i kommunen efter valet.

På torsdagen meddelade S, M, C, V, KD, L och MP att de nu på motsvarande sätt gör gemensam sak. Enligt Sverigedemokraterna är syftet att stänga ute både dem och Örebropartiet.

– Syftet verkar ju vara att minimera det inflytande som vi och Örebropartiet ska få i kommunstyrelsen och i nämnder, säger SD:s gruppledare Helena Ståhl.

Färre platser att fördela

Partiet menar vidare att de sju partiernas samarbete kommer resultera i färre platser i nämnder och kommunstyrelse.

– Om man tittar på vad vi får med den kartellen, så får vi ett proportionerligt inflytande utifrån den beräkning som vi har gjort. Med den här nya sjupartikartellen så får vi inte det inflytandet som vi egentligen borde ha, säger Helena Ståhl (SD).

Men ni skulle ju kunna få ett större inflytande om ni inte släppt en stol till Örebropartiet?

– Vi hade ju kommit överens med Örebropartiet om att bilda den här kartellen. Vi tänker inte bryta den överenskommelsen bara för att det görs en annan överenskommelse mellan de andra partierna, säger Ståhl.

Men är det inte fritt fram för de andra partierna att bilda en kartell om nu ni har gjort det?

– Visst är det fritt fram att göra det, men vi ser det inte som trovärdigt att partier som tidigare sagt att de inte skall samarbeta nu väljer att samarbeta på grund av att vi har bildat ett valtekniskt samarbete tillsammans med Örebropartiet, säger Helena Ståhl (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.