Synskadades riksförbund passerar Stortorget under måndagens tillgänglighetsrazzia. Foto: Anders Nord/SVT

Synskadades riksförbund genomförde razzia i Örebro

Publicerad

Under måndagseftermiddagen genomförde Synskadades riksförbund något de kallade för en tillgänglighetsrazzia i Örebro.

– Dels vill vi göra oss synliga, men också på ett bra sätt kunna påpeka eventuella brister i miljön, säger Roger Alexandersson, ombudsman på Synskadades riksförbund (SRF).

Han gick tillsammans med Sandra Johansson, SRF Örebro kommuns ordförande och flera av förbundets medlemmar från Järntorget upp mot Våghustorget.

Roger Alexandersson, ombudsman på Synskadades riksförbund Foto: Anders Nord/SVT

– Det är viktigt för oss att se till att staden är tillgänglig och framkomlig, säger Roger Alexandersson.

Ska se över tillståndsreglerna

Förbundet har gjort flera liknande razzior tidigare, bland annat i julas och förra hösten. När hinder i gång- och ledstråk upptäcks – alltså de vita och räfflade plattorna på trottoarer och gångvägar – påpekas detta för den butik eller restaurang som äger föremålet som upplevs som ett hinder.

– I dag var vi inne på ett ställe och pratade med dem. Den respons vi fick var att de hade tillstånd att ställa ut saker på trottoaren, så det vi kommer att försöka göra nu är att se över hur kommunens och City Örebros tillståndsregler ser ut, säger Roger Alexandersson.

Små hinder svåra att upptäcka

Enligt Sandra Johansson upplever många av medlemmarna att skyltar, blomkrukor och annat i gång- och ledstråken är ett problem.

SRF Örebro kommuns ordförande Sandra Johansson. Foto: Anders Nord/SVT

– Vi har många som går med käpp och ibland finns det hinder som är så små att de inte upptäcks vilket gör att den med käpp kan ramla och skada sig, och det i sin tur kan leda till att man blir rädd för att gå ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.