Personerna ombord på tåget får inte lämna tåget eftersom spåret är strömförande och kan vara livsfarligt. Foto: Thomas Wedin/SVT

Tåg och lastbil i kollision i Kumla – 60 personer ombord på tåget

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil och ett tåg kolliderade under måndagen i höjd med Sannahed i Kumla. Ingen av de 50 till 60 personer ombord på tåget skadades allvarligt, men vissa var chockade efter kollisionen.

Olyckan inträffade strax före halv två på måndagseftermiddagen. En lastbil, som var inne på ett område mellan Kumla och Hallsberg där man kapar räls, backade intill ett spår. Lasten, som bestod av räls, stack då ut över spåret.

Samtidigt kom ett passagerartåg som kolliderade med lastbilen.

– Lasten har slagit i främre delen av tåget, men det står kvar på spåret, säger Pelle Lindgren, inre befäl på Nerikes brandkår.

Flera chockade och en skadad

Ombord på tåget satt 50 till 60 resenärer. Inledningsvis kom rapporter om att ingen var skadad men att flera var chockade. Ambulansen lämnade därför platsen. På väg därifrån kom dock uppgifter om att en person hade skadats och därför vände ambulansen tillbaka.

– En person har smärta i ryggen. I samband med olyckan har personen hamnat i en vägg. Oklart om personen var stående eller sittande. Det finns i nuläget ingen information om personen behövt åka med ambulansen, säger Christina Hallin, polisens presstalesperson.

Upp mot 60 personer sitter fast på tåget

Olyckan orsakade störningar i tågtrafiken och på platsen arbetade man med att få till en evakuering. Enligt Trafikverket var alla personer tvungna stanna ombord på tåget tills en säker evakuering kan ske.

– De får absolut inte ge sig ut på spårområdet, det är fullkomligt livsfarligt eftersom det strömförande, säger Thomas Johansson, kommunikatör på Trafikverket.

Stopp i tågtrafiken

Klockan 15 meddelade Trafikverket att tågtrafiken åter rullar på ett av spåren. Men det är fortsatt störningar i trafiken.

– Jag vet att redan nu är avgångar inställda. Vi har ännu ingen prognos för när trafiken är igång som vanligt igen, säger Thomas Johansson på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.