Tåhävningar ska ta Alexander genom Nobelfesten

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kommer Örebro Studentkår att vara representerat på Nobelfesten. Kårordförande kommer att vara en av 53 studenter som tågar in med studentkårens fana.

När ordförande Alexander Duarte Tsegai på Örebro studentkår anmälde universitetet i det så kallade Nobellotteriet hade han först inga tankar på att just han skulle bli fanbärare.

– Det finns möjlighet för två studentkårer utanför Stockholm att representera sina lärosäten på Nobelfesten, förklarar han. De som är intresserade får lämna in anmälningar sedan dras två kårer.

Visa på studentnärvaron

I år föll lotten alltså på Örebro och efter en hel del överläggningar blev det Alexander som får åka till festligheterna.

– Det är i slutet av middagen då nobelpristagarna ska hålla sina tal som jag tillsammans med 52 andra studenter tågar in med vår fana. Vi ska visa på studentnärvaron.

Rekommenderar tåhävningar

Sen ska studenterna stå still med sina fanor under en timme, något som kan bli jobbigt. Men för Alexander som studerar på läkarprogrammet är det bara att förlita sig på några vanliga knep.

– Jag har ju stått still under flera timmar i operationssalar, säger han, och kan verkligen rekommendera tåhävningar. Det handlar om att maximera återflödet av blod till hjärtat.

Får inte bjuda upp

Rollen som fanbärare är egentligen inte så svår, men själva Nobelarrangemanget omgärdas av mängder med regler. Alexander har fått åka upp till Stockholm på informationsmöten två gånger.

– Efteråt är vi välkomna in i Gyllene Salen, men vi får inte bjuda upp gästerna. De kommer istället att bjuda upp oss.

Vem ser du fram emot att få dansa med?

– Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson vore roligt. Hon har dessutom stor inverkan på oss studenter och kårernas verksamhet så det vore bra att få byta några ord med henne, avslutar Alexander Duarte Tsegai.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.