”Örebro län är ett av de vargtätaste länen i landet, men här är illegal jakt inte ett problem” Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT, Pontus Lundahl/TT

Tajtare samarbete mot tjuvjakt – myndigheterna samarbetar

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter har ofta svårt att veta vem eller vilka som ligger bakom illegal rovdjursjakt. Men nu ska länsstyrelserna i Dalarna, Värmland och Örebro tillsammans med polisen i region Bergslagen bli bättre på att förebygga jaktbrott – och då framförallt jakten på varg.

Det var för två år sedan som arbetet mellan de tre länsstyrelserna och polisen i region Bergslagen drog igång. Och nu har myndigheterna jobbat fram tydliga arbetssätt för att lättare kunna hjälpas åt för att förebygga illegal rovdjursjakt.

– Det är en styrka att vi har ett tydligt uppdrag att vi ska jobba med det här. Våra tre län har olika förutsättningar, vilket gör att vi får en bättre bild än om vi gör det här arbetet enskilt för varje län, säger Mona HansErs, enhetschef på Länsstyrelsen i Örebro.

Vargtätast i landet

Örebro län är ett av de vargtätaste länen i landet, men här är illegal jakt inte ett problem, enligt Mona HansErs. I Dalarna och Värmland däremot finns det tydliga tecken på att allt inte är som det ska.

– Det vi kan se är att det varit en ökad omsättning av revirmarkerande par. Alltså även om det är ett revir i ett område i år, så kan det vara ett nytt vargpar jämfört med förra året och det gamla paret har försvunnit, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland. Hon fortsätter.

– Naturligtvis kan det finnas alla möjliga skäl till det, men någonting har skett med omsättningstakten de senaste åren, säger hon.

Svår att komma åt

Men att komma åt tjuvjakten är inte alltid lätt eftersom det råder en tystnadskultur och en misstro mot myndigheter i den här frågan. Här hoppas myndigheterna att det ska hjälpa med ökad närvaro, både i form av dialog på lokala möten och genom poliskontroller av jaktkort, vapenlicenser och nykterhetskontroller.  

– Vi vill naturligtvis försöka lagföra de personer som begår grova jaktbrott, säger Bo Andersson, polismästare i Örebro län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer