Jordnötter och feta fröer är bra att ge småfåglarna. Foto: Paul Kleiven / TT

Tänk på det här om du vill mata djuren

Uppdaterad
Publicerad

För dig som vill göra en insats för djuren kan stödmatning vara en idé. Men kolla noga upp vad som gäller – så här års är många vilda djur svaga och klarar inte av att äta vad som helst.

På länsstyrelsen i Örebro har man fått ta emot samtal från länsbor som vill hjälpa till och stödmata rådjur. Men man ska vara mycket försiktig, varnar vilthandläggare Caroline Lundmark.

– Rådjur som inte stödmatats tidigare under vintern är mycket känsliga. Den som ändå vill erbjuda rådjuren hjälp med maten kan lägga ut hö och torra grenar. Undvik att lägga ut frukt eftersom det kan vara svårt för deras magar.

Animaliskt fett bäst

För den som vill hjälpa småfåglarna med mat är det bra att tänka fettrikt.

– Talgbollar ska innehålla animaliskt fett, säger Leif Sandgren på Katastrofhjälp – Fågel och Vilt (KFV). Många producenter använder vegetabiliska oljor och det är inte alls lika bra.

Fettrika fröer och jordnötter är också bra. Liksom ren talg som man kan hänga ut eller sätta fast i träden.

– Välj gärna skalade solrosfröer så slipper fåglarna också jobbet med att skala. All energi går just nu åt att hålla värmen för småfåglarna och de äter alla ljusa timmar på dagen.

Vissa sorter gillar också äpplen som går att hänga upp i snören i träden.

Svårt för ugglorna

Många rovfåglar som sparvhök och duvhök syns så här års efter vägarna där de kan klara sig på att äta trafikdödade kadaver. För andra rovfåglar är det värre.

Den som vill hjälpa ugglor kan prova att strö ut frön på marken för att locka fram sorkar och möss som ugglorna kan jaga.

– Men tänk på att det är tjock skarsnö just nu så det är ändå mycket svårt för dem att fånga bytena, säger Leif Sandgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.