Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alexandra Royal (C), vice ordförande Fritidsnämnden, Anders Schreiber, entreprenör och Åsa Wistrand som är verksamhetsansvarig i Örebro för Friluftsliv ser alla fram emot att fler ska kunna utnyttja rävgångens is. Foto: Enana Alrafidain / SVT

Ny belysning vid Rynningeviken ger fler skridskotimmar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med onsdag den 27 januari går det att åka skridskor på Rynningevikens is även på kvällstid. Anledningen är att kommunen satt upp ledbelysning som kommer att vara tänd onsdag-fredag klockan 16-20.

Redan på fredagen testades den nya isbelysningen men regn och plusgrader gjorde att kommunen valde att skjuta upp preimären.

– Med belysningen kan vi nyttja isen vid Rynningeviken under fler timmar så att det inte blir så trångt under dagtid, säger Åsa Wistrand, verksamhetsansvarig planerare på Friluftsliv. Det gynnar folkhälsan och särskilt rörelseglädjen för barn och unga.

– Det är ganska mycket folk som åker på kvällarna, konstaterar Anders Schreiber som sköter isen åt kommunen, och nästa vecka när det blir minusgrader igen så kommer vi både att ha belysning och fantastisk is att åka på.

Av elsäkerhetsskäl kommer belysningen drivas av små elverk med miljöbränse. Om belysningen drivits av ström istället är det risk att elkabeln skadas av en vass skridsko.

I belysningen används LED-lampor som är energisnåla. Naturvården har godkänt belysningen utifrån reservatsföreskrifter och fågellivet.

Skrinna säkert:

Visa

Kontrollera alltid att isen är säker att åka på

Ta med dig säkerhetsutrustning som ispik, isdubbar, livlina och extrakläder i en plastpåse

Telefonnumret för aktuell israpport för Hjälmaren och Rävgången är: 019-26 30 00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer