Foto: Jan Collsiöö/TT

TBE sprider sig över landet

Uppdaterad
Publicerad

TBE är vanligast kring Stockholm och Göteborg. Men sjukdomen har börjat sprida sig till andra delar av landet.

I Örebro län, där Amanda Höjer smittades av TBE, blir smittan vanligare. Det första fallet konstaterades för nio år sedan, och de första åren rapporterades bara något fall per år.

Men förra året smittades fem personer i Örebro län – och hittills i år har redan lika många fall rapporterats.

– Vi har haft en varm sommar och mycket folk har varit ute i skog och mark, det kan vara en orsak, säger Jan Källman, tillförordnad smittskyddsläkare på Universitetssjukhuset Örebro.

Smittas av fästing

TBE överförs till människor när de blir bitna av en fästing som bär på sjukdomen. En tredjedel av alla smittade får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Två av de smittade i Örebro län har blivit allvarligt sjuka.

– De riskerar att få bestående men, säger Jan Källman.

Rekordmånga

Förra året smittades 152 personer av TBE i Stockholms län – en ökning med 67 procent från året innan. Även Västra Götalandsregionen hade ett rekordår med 60 smittade personer; mer än dubbelt så många som föregående år.

– Förra året var det jättemånga, och det är omöjligt att veta hur många det blir i år, säger Birgitta Arnholm, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Vi intervjuar patienter och är noga med att kartlägga var de smittas. I stort sett finns det riskområden i hela regionen förutom södra delen runt Borås och Svenljunga, fortsätter Birgitta Arnholm.

Råder till vaccination

Sjukvården råder människor som vistas mycket i skog och mark att vaccinera sig.

– Men kom ihåg att de flesta inte drabbas av sjukdomen. Man ska inte vara rädd för att vara i naturen, säger Jan Källman.

Antal TBE-fall

Stockholms läns landsting

År: Antal

2015: 83

2016: 91

2017: 152

Region Västra Götaland

År: Antal

2015:40

2016: 26

2017: 60

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.