Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet: ”Vi är glada över att det inte blev fyra, bedrövade över att det blev tre.” Foto: Åsa Svennebäck/SVT

Teaterförbundet bekräftar – tre av åtta får gå från Länsteatern

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen avslutades förhandlingarna mellan Länsteatern i Örebro och Teaterförbundet för scen och film. Nu bekräftar förbundets ordförande Simon Norrthon hur många som får lämna.

– Bedrövligt.

Det kommer bli tre av de åtta fast anställda i ensemblen på Länsteatern i Örebro som får gå. Det säger Teaterförbundet för scen och films ordförande Simon Norrthon till SVT Nyheter Örebro på tisdagseftermiddagen.

– Vi är glada att det inte blev fyra, men bedrövade att det är tre.

Varsel på Länsteatern

”Vidrig situation”

Sedan varslen lades har de anställda på teatern haft en tuff arbetssituation. Gårdagens besked menar Simon Norrthon ger en blandad eftersmak.

– De har haft en helt vidrig situation de senaste två månaderna. Nu vet de att det är tre som kommer att få gå. Det är kanske skönt på ett sätt, men samtidigt måste nu tre börja förhandla sina uppsägningar.

”Upp till ledningen”

Hur den mindre ensemblen kommer påverka teaterns framtid kan Simon Norrthon bara spekulera i. Men han är kritisk till nedskärningen.

– Nu får ledningen visa hur de tänkt lösa det här. En skådespelare kan bara stå på en scen åt gången, och Örebro länsteater har ett stort uppdrag med kvällsföreställningar och turnéer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varsel på Länsteatern

Mer i ämnet