Så här ser skissen ut för hur Teaterplan ska se ut i framtiden. Foto: Tina Andersson

Teaterplan i Örebro ska bli livfull mötesplats

Publicerad

Teaterplan, området framför länsteatern i Örebro, ska byggas om. Planen är att skapa en mötesplats för alla.

Det är i samband med att man ska byta ut vattenledningar på platsen som man också bygger om själva platsen. Enligt kommunen vill man skapa ett tryggare och mer tillgängligt område.

– I en trygghetsanalys rekommenderar Brottförebyggande rådet att vi bygger om och utvecklar Teaterplan för att öka tryggheten i området. Idag upplevs Teaterplan som ödslig och används inte, trots platsens stora potential med centralt läge, närhet till vatten och vackra byggnader och utsikter, säger Tina Andersson, landskapsarkitekt på Stadsbyggnad, i ett pressmeddelande.

Omfattande arbete

Bytet av vattenledningarna kommer att påbörjas på måndag den 9 september och under arbetets gång kommer man att behöva leda om trafiken i området. Bytet är en del i att förnya vattenledningarna i hela Örebro, eftersom de är gamla och behöver ersättas.

När det arbetet är klart på platsen kommer arbetet med Teaterplan påbörjas och det beräknas vara klart hösten nästa år.

– Teaterplan har länge varit eftersatt och de senaste 20 åren har vi endast gjort mindre insatser. 2010 övergick stora delar av torget från att vara kvartersmark och tillhöra teatern till att bli allmän platsmark Torg. Det innebär att platsen officiellt blev öppen för allmänheten och kommunen fick ansvar för att rusta upp och utveckla torget, säger Tina Andersson i pressmeddelandet.

Senare i höst kommer kommunen presentera en mer detaljerad plan för torget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.