Artisterna som tolkade Mello: ”Har fått så mycket kärlek”

Publicerad

Teckenspråksartisterna som tolkade Melodifestivalen i SVT24 i lördags har fått värme och uppmärksamhet i sociala medier efter lördagskvällen. Det är mycket arbete som ligger bakom direktsändningen, som levererades från Örebro.
– Vi äter sover och går på toaletten med låtarna, säger producenten Helena Wästborn.

I lördags avgjordes finalen i Melodifestivalen 2018. Men det var inte bara i Stockholm det var direktsänd mellofest. I Örebro jobbade ett hårt arbetande team med sändningen som sändes parallellt i SVT24, där hela programmet teckenspråkstolkades.

Deras arbete har uppmärksammats i sociala medier. På Twitter har det bland annat skrivits ”SVT24 levererade dansen” och ”SVT:s teckentolkare är legendariska”. Bland annat har teckenspråksartisten Kristoffer Kold Erlandsen uppmärksammats för sitt ”shufflande” när han tolkade duon Samir och Viktors bidrag.

– Responsen vi har fått efter vår sändning har varit fantastiskt! Många tittare har till och med sagt att de hellre kollar på vår sändning än den vanliga. Även de som inte är teckenspråkiga, och det tycker vi är jätteroligt, kommenterar Kristoffer.

Försöka förstå artisten

Enligt honom är den största utmaningen att försöka förstå vad artisterna och låtskrivarna vill förmedla med sina låtar och få till rätt uttryck när låten ska gestaltas.

– Jag känner att vi har lyckats med de utmaningar vi fått.

Bakom ligger många veckors hårt arbete, berättar producenten Helena Wäsborn.

– Vi har jobbat med texterna djupgående, vi äter sover och går på toaletten med låtarna. Den ska finnas i kroppen när vi väl står där och ska levera.

Mycket kärlek

Helena beskriver Melodifestivalen som det roligaste uppdraget på året. Inne i studion är det fest och high-fives flyger på alla håll och kanter. Och det smittar av sig, responsen efter lördagskvällen har varit stor.

– Det är mycket kärlek efter sådant här program. Jag tror vi har toppat i år verkligen, det var en sådan jämn kvalitet i programmet rakt igenom, jag är stolt över allas insats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer