Foto: SVT

Teknikintresserade tjejer peppas på universitetet

Uppdaterad
Publicerad

Det är en myt att tjejer inte är intresserade av teknik. Det säger doktoranden Ulrika Sultan, som på fredagen var med och arrangerade en teknikdag för högstadietjejer på Örebro universitet.

450 tjejer som går sista året i grundskolan i Örebro län var på fredagen på Örebro universitet för att lära sig mer om teknik, robotar och artificiell intelligens.

En av dem som ska inspirera eleverna är doktoranden Ulrika Sultan. Hon forskar vid Linköpings universitet och undervisar i teknik på lärarprogrammet vid Örebro universitet. Hon säger att det är en myt att tjejer inte är teknikintresserade.

– Tjejer är lika teknikintresserade som killar när de är små, men något händer när de är ungefär 11 år. De börjar tycka att de inte kan och att teknik inte är något för dem. Men vad händer om vi börjar prata om dem som teknikintresserade och sluta klassa dem som ”inte intresserade”?

”Ingen gen som plötsligt slår till”

Hon började forska i ämnet när hon läste forskningsrapporter om de teknikointresserade tjejerna, och inte tyckte att rapporterna stämde med det hon såg i klassrummen där hon undervisade.

– Den forskning som är gjord är på äldre tjejer. Jag tittar på yngre och vill veta varför man inte längre tror att man kan. Det finns ju ingen gen som plötsligt slår till när tjejerna går i femman, säger hon.

Hon menar att barn i förskolan är lika intresserade av traktorn som gräver utanför förskolan, oavsett kön, och att killar också gillar att sticka och virka, vilket också är teknik.

450 tjejer hade kommit till Örebro universitet idag för att få lära sig mer om teknik. Foto: SVT

Om Vera Roadshow:

Bakom initiativet står Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) i samarbete med Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen.

Vera Roadshow vill avdramatisera både teknik- och ingenjörsyrket samt lyfta fram kvinnliga förebilder.

Namnet Vera kommer från Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör. Hon studerade vid Chalmers som ensam kvinna bland 500 studenter och utexaminerades 1917.

100 år senare är kvinnorna betydligt fler, men fortfarande är det en obalans som ofta beror på en felaktig bild av vad en ingenjör gör och att det saknas kvinnliga förebilder.

Syftet med Vera Roadshow är att lyfta fram kvinnliga förebilder, sprida kunskap kring hur det ser ut och vad som kan göras, men också att visa på den bredd och de möjligheter som ingenjörsyrket erbjuder.

källa: Sveriges ingenjörer https://www.sverigesingenjorer.se/om-forbundet/vara-fragor/jamstalldhet/vera-road-show/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.