Se när Thilde och ponnyn Charlie tränar inför inomhus-SM i Kungsbacka. Foto: Malin Gotlin/SVT

Se 11-åriga Thilde och ponnyn Charlie – redo för ponny-SM

Uppdaterad
Publicerad

11-åriga Thilde Söderberg från Vintrosa, utanför Örebro, började tävla för tre år sedan. Redan då var siktet inställt på SM och snart bär det av till Kungsbacka och inomhus-SM för ponny. 

– Det känns pirrigt och roligt, säger Thilde Söderberg som tävlar för Örebro Ryttareteam.

Hon är den enda ponnyryttaren som representerar en klubb i Örebro län som också kvalat till inomhus-SM.

Charlie satte fart i tävlandet: ”Han kan bli lite busig”

Det var när Thilde Söderberg fick 13-åriga ponnyn Magneto Charlie som det tog riktigt fart i tävlandet.

– Han tycker att det är väldigt roligt att tävla och kan bli lite busig, säger Thilde Söderberg.

Det gick bra för dem och redan i somras var de klara för utomhus-SM i Norrköping.

– Hon ville lite för mycket och ramlade av första dagen. Men dag två och tre gick bättre. Det var ett läro-SM, säger mamma Carro Söderberg.

Mental tränare

Inför det här SM:et är Thilde bättre rustad. Hon har hunnit få fler träningstimmar och tävlingar tillsammans med sin ponny – och hon har fått hjälp av en mental tränare.

– Man lägger så mycket pengar ändå på träningar så varför inte också på den mentala biten? Det är så mycket jämförelser och sociala medier gör det inte lättare för barnen. Man kan ju inte göra mer än sitt bästa, säger Carro Söderberg.

Mästerskapet för ponny pågår i flera dagar och börjar på torsdag den 4 november. I Thildes klass, på torsdagen, är 38 ekipage anmälda. På söndag den 7 november avgörs finalen.   

I klippet får du se Thilde och Magneto Charlie hoppa samt höra mer om tankarna inför SM.

Inomhus-SM för ponny i Kungsbacka:

  • Ponnyer delas in i olika kategorier; B, C och D-ponny beroende på hur höga de är. B-ponny är minst och får som mest vara 130 cm över manken.
  • På torsdag den 4 november är den första SM-klassen (deltävling), en Lätt A. Hindren är 90 cm höga för B-ponny. Hindren höjs sedan med tio centimeter för varje kategori. Söndagens finalklass är högre och svårare än torsdagens inledande klass.
  • Totalt är 37 B-ponnyekipage, 42 C-ponnyekipage och 51 D-ponnyekipage från hela landet anmälda till den första SM-klassen. På söndag den 7 november rids finalen och varje kategori får sin SM-vinnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.