Clas Thor är kritisk till att Hjalmar Bergmans museum har reducerats till ett litet rum i Wadköping. Foto: Astrid Lindén/SVT

Örebroförfattarens känga till kommunen: ”Hjalmar Bergman har inte sålts in”

Publicerad

En av Sverige största romanförfattare genom tiderna hyllas i Örebro idag. I samband med firandet riktar Örebroförfattaren kritik till att Hjalmar Bergman inte ges tillräcklig plats i sin egen hemstad.

– Örebro har inte sålt in honom som andra platser i Europa gjort med sina kända författare, säger han.

I dag skulle författaren Hjalmar Bergman fyllt 135 år. Det firas av både Wadköping och Hjalmar Bergman samfundet med bland annat en historisk och en litterär stadsvandring. Deltagarna får bland annat följa med till Bergmans födelseplats, släktgården och Hjalmar Bergman-museet. Turerna guidas bland annat av författaren Clas Thor, som inte tycker allt står rätt till kring hur Örebro hanterar Hjalmar Bergmans arv.

Kritisk kring hur Bergman lyfts fram

Clas Thor har haft möten med kommunen om situationen han ser som bekymmersam. Han jämför med hur det ser ut i andra länder där kända författares bostäder ofta görs om till museum och turistmål.

I Wadköping har hans utrymme minskat – en plats som fick sitt namn efter en av hans romaner.

– Örebro har inte sålt in Hjamar Bergman. I Wadköping har ytan för hans museum reducerats till ett litet rum. Tidigare var hans skrivbord och bokskåp utställt, nu har han fått en mindre plats där det inte går att stå rak och där bokskåpet inte får plats. Och i det nya kulturkvaretert är inte heller Hjlamar Bergmans och hans hustrus stora boksamling inplanerad, säger Thor.

Hjalmar Bergmans museum har reducerats till ett litet rum i Wadköping. Foto: SVT

”En av landets största”

Enligt Clas Thor förtjänar Hjalmar Bergman att hyllas betydligt mer av sin hemstad.

– Han är en av landets största romanförfattare och dramatiker. Han var en föregångare på många sätt genom sin berättarkonst och han sökte sig även tidigt till film och radio under 20-talet. Hjalmar Bergmans historia är intressant. Den handlar om hur han växer upp som mobbad grabb i en mindre stad i slutet av 1800-talet och sedan kommer ut i Europa, säger Thor.

”Åsidosätter litteraturen”

Att Hjalmar Bergman inte lyfts fram ännu mer är enligt Clas Thor synd för både invånarna i Örebro och turisterna.

– Örebro åsidosätter litteraturen jämför med musiken där exempelvis nya konserthuset utformades efter musikerna. Samma sak gäller inte för stadens författare, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.