Al-Azharskolan i Örebro. Foto: SVT

Tidigare rektor för Al-Azharskolan åtalas för ekobrott

Publicerad

Den tidigare rektorn för Al-Azharskolan i Örebro är en av de sju personer som nu åtalas för bland annat trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet har den tidigare styrelsen i stiftelsen fört ut 11 miljoner kronor från skolans verksamhet som använts för att starta en bankverksamhet.

– Min bedömning är att styrelsen genom att flytta ut pengarna från skolverksamheten till den externa bolagsgruppen har agerat i strid med stiftelsens ändamål som är att bedriva skolverksamhet, säger kammaråklagare Lisa Hermanrud vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Stiftelsen bedriver flera skolor i landet med religiös profil och är finansierad av skolpeng.

Rektorn förnekar brott

Den förre rektorn för skolan i Örebro satt tidigare häktad men släpptes på fri fot i december förra året. Enligt mannens försvarare, advokat Erik Nydert, förnekar han brott.

– Min klient vitsordar visserligen mycket av omständigheterna, men anser inte att han har begått något brott.

Erik Nydert understryker också att ekobrottsmisstankarna inte gäller skolan i Örebro, utan är riktade mot stiftelsen i Stockholm.

Samtliga åtalade förnekar brott. Rättegången börjar den 9 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer