Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hyllade Hitler på födelsedagen – döms för hets mot folkgrupp

Publicerad

Den specialinkallade juryn vid fredagens yttrandefrihetsmål vid Örebro tingsrätt kom fram till bedömningen att den ansvarige utgivaren gjort sig skyldig till brottet hets mot folkgrupp. Även de tre domarna som sedan tog ställning gjorde samma bedömning.

Mannen var ansvarig utgivare vid det tillfälle när hyllningstexten till Adolf Hitler lades ut. Han har har enligt rättens utlåtande klart överskridit gränsen för vad som är tillåtet enligt yttrandefriheten.

Hänsyn till fakta saknades

I sin bedömning har man utgått från den enskilde läsaren och hur den ser på texten som publicerats. Där görs bedömningen att gärningen var ett brott.

Läs mer: Man bakom nazistsajt åtalas

Enligt rätten borde mannen ha förhållit sig mer neutral i texten. Rätten menar att mannen i egenskap av ansvarig utgivare inte tagit hänsyn till kända fakta, det vill säga att Adolf Hitler är så starkt förknippad med förintelsen av främst judar.

– Det är ett så starkt samband mellan förintelsen och Hitler, och även om man inte uttryckligen skriver något om det så är det ändå det man menar genom att publicera en sådan här text, säger Björn Lindén, som är lagman och rättens ordförande.

Hade uppsåt

Därigenom menar man att mannen genom att publicera texten haft uppsåt med gärningen. Han döms därför av tingsrätten för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

– I grund och botten har man stora rättigheter att uttrycka sig, även om det är provocerande. Men det finns gränser för hur långt man kan gå, säger Björn Lindén.

Juryn hade kunnat fria den åtalade mannen, men ansåg att det han gjort var ett brott. Utifrån att de tyckte att mannen begått en brottslig handling kunde också rätten gå vidare.

– I och med att man hade en jury kan man säga att det finns en folklig förankring i dagens beslut, säger Björn Lindén.

Läs mer: Ansvarig utgivare fälld av juryn

Ingen ytterligare påföljd

Mannen som för närvarande avtjänar ett fängelsestraff för våldsamt upplopp kommer inte att få ytterligare påföljd, trots att han nu fälls även i detta falll. Rätten menar att tryckfrihetsbrottet inträffade efter det att han dömdes för det förstnämnda brottet.

– Det här var en väntad dom i samma linje som tidigare domar i liknande mål, säger försvarsadvokaten Sargo De Basso.

Den nu dömde har tre veckor på sig att överklaga domen, något han ännu tillsammans med sin advokat ännu ej tagit ställning till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer