Barnläkare Jonas Ludvigsson konstaterar att Tintins hälsa inte borde vara den bästa men att 90-åringen onekligen ser ut att må bra. Foto: TT Bild / SVT

Tintin – pigg 90-åring trots våldsamma äventyr

Uppdaterad
Publicerad

Seriefiguren Tintin fyller 90 år 10 januari. Men hur mår han egentligen med tanke på vad han utsatts för under årens lopp? Barnläkaren Jonas Ludvigsson anser att uppdragen Tintin fått hotat både hans liv och hälsa.

1929 skapade författaren Georges Remi, även kallad Hergé, seriefiguren Tintin. Den äventyrliga reportern som utsatts för explosioner, episoder av syrebrist, bränder, drunkningstillbud och möten med farliga djur och ändå är han vid god hälsa i album efter album.

– Tintin har slagit i huvudet oerhört många gånger och det borde han fått svåra hjärnskakningar av men han är ju lika pigg och glad trots att han fyller 90 år, säger Jonas Ludvigsson, barnläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro med glimten i ögat.

Barnläkaren Jonas Ludvigsson har diagnostiserat vad Tintin borde lida av efter hans vilda framfart i seriealbumen. Foto: Monika Bruhn/SVT

Jonas  Ludvigsson har varit intresserad av Tintins liv och äventyr sedan barnsben men det var när han läste serien för sina barn som han började fundera över Tintins hälsa.

– När man läser albumen gång på gång upptäcker man att han blir medvetslös en massa gånger, attackerad av vilda djur  och råkar ut för en massa saker hela tiden. Och då blev jag som läkare nyfiken och funderade hur det borde gått för honom.

Om Tintin varit en riktig människa hur skulle han må då?

– Om han inte hade dött omedelbart av att till exempel fått en paddel i huvudet så hade han åtminstone fått små mikroblödningar i hjärnan.  Och det hade gjort att han hade blivit avtrubbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.