Foto: SVT

Nio kommuner i länet brister i rutiner vid trakasserier

Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen, DO, granskade flera kommuners riktlinjer och rutiner gällande trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier under 2017 och 2018. Det upptäcktes då brister i nio av tolv kommuner i länet och nu ska man göra uppföljande tillsyner.

Kommuner och landsting ska ha riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier på jobbet, enligt diskrimineringslagen. Efter tillsynerna under 2017 och 2018 upptäcktes brister i 34 kommuner i landet, varav nio kommuner är i Örebro län.

Diskrimineringsombudsmannen gör nu därför en uppföljande tillsynsinsats. Det innebär att man återkommer till kommunerna och begär att de redovisar sina riktlinjer och rutiner vid trakasserier.

Nio av tolv kommuner kritiseras

Kommunerna som får kritik är Laxå, Hallsberg, Degerfors, Hällefors, Ljusnarsberg, Kumla, Askersund, Nora och Lindesberg. Även Örebro kommun kommer att behöva redovisa sina riktlinjer.

Senast den 11 november ska kommunerna ha skickat in sina riktlinjer och rutiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer