Förpackningen med det misstänkta sprängämnet. Kartongen innehåller små glasampuller med vitt pulver. Kartongen är cirka 15 centimeter lång. Foto: Samhällsbyggnad Bergslagen

Här är det dumpade sprängämnet – ”innehåller vitt pulver”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har spärrat av återvinningscentralen i Nora. Anledningen är att någon lämnat in en förpackning som man misstänker innehåller nitroglykol. Nationella bombskyddet är på väg för att ta hand om fyndet.

En polisbil har varit på plats och enligt Stefan Wickberg, presstalesperson på polisen, rör det sig om misstankar om att ett farligt föremål ska ha kommit in till anläggningen.

Det handlar om en förpackning märkt ”nitroglykol” som lämnats in till anläggningen. Nitroglykol kan bland annat användas som sprängmedel.

– Förpackningen innehåller små glasampuller med vitt pulver som med all sannolikhet är nitroglykol, säger Joakim Fredriksson, arbetsledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

– Pulvret är explosivt om man skakar det eller tappar ampullerna i marken, fortsätter han.

Texten på förpackningen är på tyska.

– Så den kommer förmodligen från Tyskland. På ett säkerhetsblad i kartongen fanns en symbol som visade att ämnet var explosivt, säger Joakim Fredriksson.

Polisanmäld

Händelsen är polisanmäld. Samhällsbyggnad Bergslagen har även anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

– Det här händer återkommande i branschen, det dyker upp grejer då och då.

Förpackningen är just nu ställd åt sidan där den inte kan göra någon skada.

Bombskyddet på väg

Fotografier har skickats till experter för en bedömning och anläggningen spärrades till en början av. Efter kontakt med bombskyddet i Stockholm meddelar polisen att anläggningen kan hållas öppen, så länge föremålet är instängt och inte kan kommas åt av allmänheten.

Bombskyddet ska sedan hämta in föremålet.

Polisen uppmanar: ”Låt det vara!”

Stefan Wickberg på polisen vill även skicka med en uppmaning till dem som hittar föremål som kan misstänkas vara explosiva.

– Hittar man något hemma eller någon annanstans som man misstänker är farligt: Låt det vara! Ta en bild med mobilen och skicka till oss på polisen, eller ring till oss och hör hur vi vill ha det. Det är mycket säkrare att ha kvar det på plats. Om man till exempel får för sig att bära med det till oss måste vi utrymma hela polisstationen, säger han.

Den 4 juli 2019 stängdes återvinningsstationen i Nora på grund av ett granatliknande föremål. Då visade det sig handla om en atrapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.