• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Tipsen för att undvika jobbstress

Nu är det många som börjar komma tillbaka från semestern, något om för en del betyder mycket stress och även ångest. Stressdoktorn Tomas Danielsson ger här sina bästa tips på hur man undviker att må dåligt.

Nu börjar semestertiderna ta slut för de flesta. Enligt en undersökning från Visma tog hälften av alla svenskar i år ut sin semester under vecka 29, 30 och 31.

Många upplever en viss ångest över att behöva gå tillbaka till jobbet efter semestern. Tomas Danielson är beteendevetare och känd som stressdoktorn. Han ger sina tre främsta tips på hur man undviker stressen och ångesten inför jobbstarten.

1. Behåll semesterlugnet

– Första dagen på jobbet ska man gå runt och skaffa sig en uppfattning vad gänget håller på med. Det finns ingen anledning att försöka ta fart. Många saker ordnade sig fast du var borta och stora saker får du snart veta.

2. Det är okej att vara trött

– Acceptera att första veckan man jobbar så blir man trött mitt i veckan. Hjärnan ställer om för att gå i arbete. Blir man jättetrött betyder det inte att man vilat fel, det kan betyda att hjärnan har varvat ner. Vänta ett tag så kommer den varva upp.

3. Se fram emot återhämtningsöar

– Tänk inte på att det är långt till nästa års semester. Se fram emot något roligt; kanske kräftskiva, kanske svamplockning, kanske en liten tur i september. Sedan kommer också allhelgonahelgen, julhelgen, sportlov och längre ledighet nästa sommar, det är jag säker på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer