Foto: TT /SVT

Tivedens nationalpark utvidgas

Uppdaterad
Publicerad

I samband med veckans regeringssammanträde beslutades att Tivedens nationalpark skall utökas och bli större. Det är ett postivt besked för Laxå kommun.

– Laxås i särklass största turistattraktion blir nu ännu större. Vi är otroligt glada för detta I den nya delen finns det en fantastisk ”trollskog” och helt tysta platser som komplement till de till de populära vandringslederna runt besökscentrat. säger kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD).

Nationalparken i Tiveden kommer utvidgas med nästan 700 hektar och kommer därmed att bli drygt 2000 hektar. Merparten av det utökade området ligger i den östra delen, som tidigare ägdes av statliga Sveaskog. Men även i väster, runt sjön Stora Trehörningen blir parken större.

Foto: Adam Sundfors /SVT Design

Upprustning pågår

Redan nu, trots att formella riksdagsbeslutet kvarstår att fatta, så håller länsstyrelsen på med ombyggnationer för att de 110 000 turister som årligen besöker parken ska få en bra upplevelse.

För Laxå kommun är regeringens beslut goda nyheter, även om planerna funnits länge.

– Besöksnäringen får nu ännu bättre förutsättningar att utvecklas Utvidgningen av nationalparken tillsammans med Sveaskogs buffertzon runt parken gör att vi räknar med ökad lönsamhet för turismföretagen och fler jobb, säger Hans Traav, som är turismansvarig på Laxå kommun.

Flera dagars firande

Förutom Tivedens nationalpark blir även Björnlandets nationalpark i Åsele kommun i Västerbotten större.

– I våra nationalparker finns Sveriges mest värdefulla och sevärda natur. Parkerna är till för alla. Både närboende och mer långväga besökare. Förslaget att utvidga två nationalparker är en del i regeringens satsning på skydd av värdefull natur. Det är också ett resultat av stort lokalt och regionalt engagemang under lång tid, säger miljöminister Karolina Skog (MP) på regeringens hemsida.

Officiell invigning av den nya parken sker den 19:e maj och både dagarna innan och efter sker flera aktiviteter i Tivedens nyutvidgade nationalpark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer