Nu nyinvigs Tivedens nationalpark. Och först av alla att bjudas in till den förnyade parken var barnen. Foto: SVT

Tivedens nationalpark nyinvigs

Uppdaterad
Publicerad

Tivedens nationalpark nyinvigs på fredagen, men invigningen började redan tidigare i veckan. Och först av alla att bjudas in var barnen.

Mulet och snålblåst. Så var vädret tidigare i veckan när 500 mellanstadiebarn från Askersund, Laxå och Kronobergs kommuner bjöds in till en friluftsdag i storskogen. På en rad olika stationer fick de lära sig mer om fåglar, rovdjur och småkryp i vattnet.

TV: Se hela inslaget här

Tivedens nationalpark grundades 1983 och ligger i Laxå och Karlsborgs kommuner. Foto: SVT

Hur kändes det att känna på ett stort vargskinn?

–  Konstigt, säger Linnéa Wallin, som går på Finnerödja skola i Laxå.

Varför det?

– För att det inte finns så himla många.

Att känna på ett stort vargskinn kändes konstigt, säger Linnéa Wallin som går på Finnerödja skola i Laxå. Foto: SVT

LÄS MER: Nationalparken har blivit större och mer tillgänglig

Viktigt att barnen får uppleva naturen

Daniel Gustafson på Länsstyrelsen i Örebro län har varit projektledare för utvidgningen av nationalparken och han säger att det var självklart att bjuda in barnen först av alla.

Om barnen inte får uppleva naturen så får de ju ingen förståelse för hur den ska skyddas och bevaras, säger Daniel Gustafson på Länsstyrelsen i Örebro län Foto: SVT

– Det är väldigt viktigt att barnen får komma ut och uppleva naturen, för annars har man ju ingen förståelse för att den ska skyddas och bevaras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.