Foto: SVT

Tolv år sedan mordet på Fadime

Uppdaterad
Publicerad

Tolv år har gått sedan hedersmordet på Fadime Sahindal. I Västerås hölls en utbildningsdag på Konstmuseet till hennes minne, som vände sig till nyanlända föräldrar och ungdomar.

– Vi har tidigare vänt oss till myndigheter, men vi kände att vi ville nå de som verkligen berörs av hedersproblematiken, berättar Miriam Afrasiabpour, som är ordförande för IKKR, Internationell Kamp för Kvinnors Rättigheter.

– Det är många som kommer till Sverige med en annan livsstil och erfarenheter, som inte känner till de grundvärderingar som det svenska samhället bygger på.

Glöm aldrig Pela och Fadime

– Vi vill sätta igång en process som ökar förståelsen för samhället här.  

Fadime Sahindal blev mördad av sin pappa år 2002, då hon, enligt pappan, hade vanhedrat familjen genom ett förhållande med en man inte var godkänd av familjen. Pappan blev dömd till livstids fängelse och dådet fick stor uppmärksamhet i media och engagerade politiker under lång tid efteråt. Men fortfarande, tolv år senare, måste det förebyggande arbetet bli bättre.  

– Det här handlar inte bara om idag, det är ett arbete som ständigt pågår. Att sprida information, så att det inte ska hända igen. Det är allt för många som lever under liknande omständigheter.

En av föreläsarna under dagen var kvinnoaktivisten Parvin Kaboly. Hon menar också att ämnena hedersförtryck och hedersvåld är lika viktiga idag, eftersom problemen kvarstår.

– Man kan se på antalet flickor och unga killar som har problem och söker skydd hos olika organisationer. Och efter Fadimes mord har vi haft två, tre mord till.

Varför befinner vi oss fortfarande på ruta ett?

– Det saknas ett politiskt beslut hur man ska ta itu med detta. 

Utbildningsdagen arrangerades av IKKR, Internationel Kamp för Kvinnors Rättigheter, Arosdöttrarnas Tjej-och Kvinnobeskydd, Länsstyrelsen med flera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glöm aldrig Pela och Fadime

Mer i ämnet