Sedan ett drygt år återvinns metall i samband med kremeringar. Foto: SVT /arkiv

Tonvis av metall kvar vid kremering

Publicerad

Sedan ett drygt år är det tillåtet att återvinna metall i samband med kremering. Och det handlar om stora mängder som tidigare grävdes ner.

Svenska kyrkan har under lång tid jobbat för att få återvinna den metall som finns kvar, efter att en avliden person kremerats. Det handlar bland annat om titanskruvar, höftleder, plattor och spikar.

1,5 ton från Örebro

Maria Gustavsson, Örebro kyrkogårdsförvaltning.

Sedan juli 2016 är det tillåtet att i stället för att gräva ner metallen, återvinna den. Under det senaste året har Svenska kyrkan återvunnit 30 ton metall. Av dessa kommer cirka 1,5 ton från kremeringar i Örebro.

– Svenska kyrkan centralt har ett avtal med ett norskt företag för att ta hand om metallen, säger Maria Gustavsson, arbetsledare på Örebro Kyrkogårdsförvaltning.

Överskott till Allmänna arvsfonden

Svenska kyrkan skriver i ett pressmeddelande att man genom avtalet anser att man har god kontroll på att de etiska aspekterna följs och att det även innebär att man har kontroll över hur stort metallvärde det handlar om.

Överskottet av metallåtervinningen har hittills gett 80 miljoner kronor, pengar som går till Allmänna arvsfonden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer