Hindermässan gör skäl för sitt namn när det i år är fler väghinder på gatorna än tidigare år, efter att polisen ställt krav kring säkerheten. Foto: Emilie Pless / SVT

Traditionsenlig Hindermässa – med ett nytt säkerhetstänk

Publicerad

Onsdag till lördag pågår Hindermässan i centrala Örebro, och i år kommer det att finnas fler hinder än tidigare.
– Vi har gjort väldigt mycket utifrån de riktlinjer och krav som polisen har ställt, berättar Sunil Dodiya som är ansvarig på Örebro kommun.

I det stora hela blir Hindermässan, som har anor från 1300-talet, precis som den brukar vara. Det blir försäljning av bland annat marknadsgodis, strumpor och charkuterier. Men en nyhet för i år är att besökare kommer att se fler avspärrningar på gatorna och att eventpersonal och ordningsvakter kommer att cirkulera på marknaden.

– I år till skillnad från tidigare år så har polisen ställt högre krav mot olika aktörer och oss på kommunen när vi vill göra evenemang i stan. Med all rätt, för samhället förändras, säger Sonil Dodiya, handläggare på tekniska förvaltningen i Örebro.

En mycket välbesökt marknad

Det är många människor som rör sig i stan under marknaden – cirka 80 000 besökare uppskattas besöka Hindermässan. Polisen har begärt en säkerhetsplan från tekniska förvaltningen inför Hindersmässan, och den har fått godkänt.

– Det känns bra att representera Örebro kommun och att vi lyckats få igenom det polisen kräver, säger Sunil Dodiya.

Även under senaste Marknadsafton i Örebro hade säkerheten ett större fokus än tidigare. Läs här om hur polisen och City Örebro resonerade då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer