Magdalena Seger driver en körskola i centrala Örebro. Foto: Nick Strömgren/SVT

Trafiklärare mest utsatta yrkesgruppen enligt ny studie

Uppdaterad
Publicerad

Trafiklärare löper större risk att drabbas av svår covid-19 än många andra yrkesgrupper. Det visar en ny studie från Karolinska institutet. SVT Nyheter Örebro träffade trafikläraren Magdalena Seger.

Studien visar att trafiklärare löper 2,7 gånger högre risk att drabbas av svår covid.

– Jag är egentligen inte så orolig person, men skulle jag börja tänka vidare att jag kan bli sjuk, då kan ingen annan köra och det blir ingen inkomst så det finns en oro, säger Magdalena Seger, som driver en trafikskola i centrala Örebro.

Coronaviruset i Örebro län

Trafikskoleelever är i förarsätet och trafiklärare i passagerarsätet. Så ser en vanlig arbetsdag ut för en trafiklärare, och tyvärr är det ingen skillnad även om det sker en pandemi samtidigt. Vilket innebär att riskerna för att bli smittad av covid-19 är stor.

Regler för att undvika smitta

Magdalena Seger har tydliga regler. Men samtidigt är det svårt att känna sig helt säker från en potentiell smitta.

– Senast igår så var det en elev som sa att hen inte kunde komma för att personens kompis hade testat positivt, säger Magdalena.

Studien genomfördes vid centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) vid Karolinska universitetet. Den baseras på 2 984 personer som slutenvårdats med covid-19 i Stockholms län.

Så ser listan ut

Yrken som löper högst risk för svår covid-19, uttryckt i gånger högre risk än den yrkesarbetande befolkningen i allmänhet.

• Trafiklärare och instruktörer: 2,72 (14)

• Tandläkare: 2,11 (10)

• Läkare: 2,09 (56)

• Idrottsutövare och fritidsledare (med flera): 2,05 (27)

• Sjuksköterskor: 1,98 (92)

• Maskinoperatörer, kemiska- och farmaceutiska produkter: 1,89 (10)

• Undersköterskor: 1,54 (175)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet